Καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων

Με τον όρο ξυλοφάγα έντομα εννοούμε όλα τα έντομα που τρέφονται από με το ξύλο, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πάρα πολλά είδη αλλά τα σημαντικότερα για τον ελλαδικό χώρο είναι τα Κολεόπτερα (Σαράκι) και τα ισόπτερα (Τερμίτες).

 

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ: ΚΟΛΕΟΠΤΕΡΑ – ΣΑΡΑΚΙ

Σαράκι - ΚαταπολέμησηΞυλοφάγα έντομα

Το Ελληνικό σαράκι είναι το Anobium punctatum με διάρκεια ζωής συνήθως 2 με 4 χρόνια στην μορφή της προνύμφης, που είναι και αυτή που κάνει τη ζημιά, σε θερμοκρασία 20οC – 22οC και υγρασία 80 με 90% με την διάρκεια ζωής των τέλειων ατόμων τις 20 έως 25 ημέρες. Το σαράκι προσβάλει τα μαλακά και σκληρά ξύλα δημιουργώντας τρύπες σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού τις οποίες αντιλαμβανόμαστε όταν η ζημία έχει ήδη προχωρήσει πολύ.

Η προνύμφη του ξυλοφάγου εντόμου είναι 6 – 7 χιλιοστά, γκριζόλευκη με λεπτές τρίχες. Όλη της την ζωή την περνά μέσα στο ξύλο σχηματίζοντας στοές, κυκλικές, διαμέτρου 1-2 χιλιοστά γεμάτες αμμώδες πριονίδι που περιέχει και περιττώματα. Οι προνύμφες τρέφονται κάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας στο ξύλο και όταν ενηλικιωθούν βγαίνουν μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που δημιουργούνται από το μάσημα του ξύλου. Προνύμφες ή τέλεια άτομα δύσκολα εντοπίζονται γι αυτό ο διαχωρισμός γίνεται από το μέγεθος της οπής και της υφής του πριονιδιού που βγάζουν.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΚΑΠΝΙΣΜΟΣ – FUMIGATION

Με τη μέθοδο του υποκαπνισμού (fumigation) καταφέρνουμε την οριστική εξόντωση των εντόμων σε όλα τα βιολογικά τους στάδια (αυγό, προνύμφη, τέλειο έντομο) και την απαλλαγή του χώρου από κάθε είδος ξυλοφάγου εντόμου.

Τα υποκαπνιστικά σκευάσματα (fumigants) είναι ουσίες που δρουν σε μορφή αερίου, έχουν άριστη διεισδυτικότητα και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και πιέσεις γίνονται θανατηφόρες για τα έντομα και τα τρωκτικά. Λόγω της ιδιότητας τους τα αέρια διαπερνούν την μάζα του ξύλου επιφέροντας τον θάνατο των εντόμων. Τα χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια εντομολογική προσβολή με άλλες κατασταλτικές μεθόδους και σε μέρη όπως οριζόντιες αποθήκες, containers, silos, βαγόνια, αμπάρια πλοίων, κενούς χώρους, έπιπλα σπιτιών και σε μέσα που είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε άλλα εντομοκτόνα.

Κύριο συστατικό τους είναι η φωσφίνη ένα αέριο εντομοκτόνο (fumigant) που εκλύεται από το Φωσφορούχο Αργίλιο και Φωσφορούχο Μαγνήσιο. Προσβάλλει τον κυτταρικό μεταβολισμό των ξυλοφάγων εντόμων είτε από το σώμα είτε από την αναπνευστική οδό. Η δράση της φωσφίνης διαρκεί από 3 έως 10 ημέρες εξοντώνοντας οριστικά τα έντομα.

Όλα τα υποκαπνιστικά (fumigants) πρέπει να χρησιμοποιούνται από ειδικευμένους επιστήμονες και επιβάλλεται η άριστη γνώση των ιδιοτήτων τους και των μέτρων ασφαλείας για τον άνθρωπο και τα ζώα. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απολύμανσης & υγιεινής που αφορά την πρόληψη, τον έλεγχο και την καταπολέμηση – αντιμετώπιση.

Σε κάθε εφαρμογή υποκαπνισμού αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι το καλό κλείσιμο του κάθε χώρου για να μην έχουμε διαρροή αερίου. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά πoλυστρωμματικά νάιλον που δεν επιτρέπουν στο αέριο να διαφύγει.

Fumigation σε καταπολέμιση για σαράκι σε ξύλινο σπίτι

Πολυστρωμματικο νάιλον σε ξύλινο σπίτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ: ΤΕΡΜΙΤΕΣ – ΙΣΟΠΤΕΡΑ

Τερμίτες – Ισόπτερα

Οι τερμίτες είναι πολύ διαδεδομένοι στην χώρα μας παρόλο που ο κόσμος δεν τους γνώριζε μέχρι πρωτίστως. Η Ελλάδα λόγω του θερμού κλίματος που διαθέτει είναι μια τεράστια τερμιτοφωλιά. Είναι γεγονός ότι υπάρχει άγνοια και υποτίμηση της σοβαρότητας των ζημιών που προκαλούν.

Οι τερμίτες μοιάζουν με τα μυρμήγκια μόνο που οι πτέρυγες τους είναι ισομήκης (εξού και ισόπτερα), και ο θώρακας τους δεν ξεχωρίζει από την κοιλία. Οι κυριότεροι που απασχολούν το αστικό περιβάλλον είναι οι υπόγειοι τερμίτες , οι τερμίτες ξηρού ξύλου και υγρού ξύλου.

Η κοινωνία των τερμιτών αποτελείται από τον βασιλιά και την βασίλισσα, πτερωτά και άπτερα αναπαραγωγικά, στείρους εργάτες, οπλίτες, ατελή (νυμφικά) στάδια. Οι τερμίτες προσβάλουν ξύλα βυθισμένα στο έδαφος ή δημιουργώντας στοές (tubes) από χώμα και περιττώματα που χρησιμοποιούν για να προστατεύονται από το φώς και την ξηρασία επικοινωνούν με τα ξύλα που βρίσκονται πάνω από το έδαφος. Μπορούν επίσης να προσβάλουν οτιδήποτε έχει κυτταρίνη όπως ξύλινα κουφώματα, πατώματα, έπιπλα, χαρτιά, υφάσματα φυτικής προέλευσης κ.α..

Οι υπόγειοι τερμίτες έχουν τις πολυπληθέστερες ομάδες και είναι οι πιο καταστροφικοί. Ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους από τα αναπαραγωγικά άτομα (φτερωτά) τα οποία είναι ολόμαυρα ενώ στις άλλες κατηγορίες τερμιτών τα άτομα σμηνουργίας είναι κατσανόμαυρα με κίτρινο προθώρακα. Τα φτερωτά αυτά άτομα της αποικίας είναι και αυτά που συνήθως μας δίνουν την ένδειξη ότι έχουμε τερμίτες.

Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη, το πιο κοινό οργανικό συστατικό στη φύση. Έτσι κάθε υλικό φυτικής προέλευσης μπορεί να αποτελέσει την τροφή τους. Ζωντανό και νεκρό ξύλο, κλαδιά, ρίζες, χόρτα, φυτικά υπολείμματα, χαρτί, καπλαμάς, μοριοσανίδες novopan, καθώς και διαφορά βαμβακερά ή φυτικής προέλευσης υφάσματα.

 

Φτερωτό άτομο τερμίτη

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΕΡΜΙΤΩΝ

Στην INSECTA εξοντώνουμε ριζικά τους τερμίτες, εφαρμόζοντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους, απολύτως φιλικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Η INSECTA διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με τεράστια εμπειρία στην καταπολέμηση όλων των ειδών τερμιτών.

Η εξόντωση τους βασίζεται στη μέθοδο trap-treat-release (T.T.R.). Η μέθοδος αυτή εκμεταλλεύεται την κοινωνικότητα των τερμιτών, οι οποίοι τρέφονται με τροφάλλαξη. Οι εργάτες είναι αυτοί που κάνουν όλη την δουλεία στην αποικία και οι μόνοι που μπορούν να πέμψουν το ξύλο. Αυτοί μεταφέρουν το χωνεμένο ξύλο σε όλα τα υπόλοιπα άτομα της αποικίας και τους ταΐζουν είτε στο στόμα είτε τρέφονται με τα περιττώματα των εργατών. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα σκεύασμα σαν δόλωμα επιτυγχάνεται η μεταφορά της τοξικής για τους τερμίτες ουσίας σε όλη την αποικία χωρίς να γίνει αντιληπτή είτε με τροφάλλαξη είτε με επαφή. 

Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι το μόνο που δίνει οριστική λύση και παραμένει δραστικό μετά την επέμβαση μέχρι και δέκα χρόνια προστατεύοντας τον χώρο σας από μελλοντική προσβολή! 

Οι εφαρμογές εκτελούνται όπως ορίζει ο κατασκευαστής του σκευάσματος (BASF).

 

* ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ *

 

 

Δείτε επίσης

Απεντομώσεις

Απεντομώσεις

Η INSECTA στην Αθήνα αναλαμβάνει γρήγορα και...

Μυοκτονίες

Μυοκτονίες

Στην INSECTA εφαρμόζουμε αποτελεσματικές μυοκτονίες γρήγορα...

Απολυμάνσεις

Απολυμάνσεις

Αναλαμβάνουμε απολυμάνσεις σε πολυκατοικίες, σπίτια και...

Σαράκι - Καταπολέμηση

Σαράκι Καταπολέμηση

Στην μεγάλη κατηγορία ξυλοφάγων εντόμων που...

Ψεκασμός για καταπολέμηση εντόμων

Υποκαπνισμοί (Fumigations)

Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην...

Απώθηση Ερπετών - Απομάκρυνση φιδιών

Απώθηση Ερπετών

Πολλές φορές έχει τύχει να εισβάλουν...

Έντομα αποθηκών

Έντομα αποθηκών

Τα έντομα αποθηκών αναπτύσσονται και αναπαράσσονται...

Ζιζανιοκτονία 

Ζιζανιοκτονία 

Με τον όρο ζιζανιοκτονία εννοούμε την...

Φυτοπροστασία

Φυτοπροστασία

Σκαθάρι – Φοίνικες Τα τελευταία χρόνια...